Dakconstructie

Keukens

Het allerbelangrijkste bij het ontwerpen van een nieuwe keuken is om niet alleen rekening te houden met de wensen van de klant, maar ook met de manier waarop deze de keuken gebruikt. Daarom gaan wij samen met de opdrachtgever eerst uitvoerig na wat zijn gewoontes zijn en wat wel of niet essentieel is voor de nieuwe keuken. Omdat wij maatwerk leveren, kunnen we aan allerlei wensen voldoen en zijn we niet gebonden aan standaard oplossingen. Het aanpassen van een keuken binnen een bestaande ruimte of aan de stijl van het huis is dan ook geen enkel probleem.

Voor deze opdracht (zie hieronder) was ruimte geen probleem: de keuken kwam in een geheel tot woning verbouwde boerenschuur. De wens was: geen bovenkasten, veel werkruimte en grote lades, strakke belijning. Voor deze keuken leverden we alleen de kasten en lades, gemaakt van inlandse douglas en met een frame van aluminiumgrijs plaatmateriaal. In de bovenste besteklade werkten we een kleinere lade weg, en we bouwden een flessenkast in.

keuken van douglas detail: verborgen kleine lade in grote lade detail: flessenkast

In een eengezinswoning uit de jaren 80 werd de oude keuken verwijderd. De handgrepen en een deel van de apparatuur werden opnieuw gebruikt. We ontwierpen een andere indeling, die meer inspeelde op de gewoontes van de gebruikers. De kasten werden gemaakt van moeraseik, evenals de bovenkasten van hetzelfde hout. Omdat er voor een doorlopende belijning van de houtnerf is gekozen, ontstaat er een rustiger geheel. We leverden voor deze keuken kasten, blad van zwart graniet en apparatuur. Ook leverden we de spatplaten van wit geschilderd glas.    

keuken van moeraseik met zwart granieten blad onder- en bovenkasten van moeraseik spatplaten van wit geschilderd glas

In dit arbeidershuisje uit 1880 hebben we gebruik gemaakt van de kastdeurtjes en het ladeblok uit de oude keuken. De kastdeurtjes werden afgekrabd, de frontjes van het ladeblok voorzien van zink, evenals de nieuwe lades in de plint. Het aanrechtblad van wit terrazzo kwam van een handelaar in oude bouwmaterialen. Het hoekdeel van de keuken bouwden we van eenvoudige vurenhouten delen. Door de combinatie van oud hout, terrazzo, glas en zink ontstond een modern geheel dat toch goed paste in de historische context van het huis. Bovendien werkte de nieuwe keuken erg ruimtelijk.

zicht op lager gelegen keuken in huis uit 1880 hoekopstelling keuken keukenblok van gebruikt hout, afwerking in zink. Let op de lades in de plint