Tuinhuis of schuur?

 

In Heerenveen bouwden we een stoer tuinhuis ter vervanging van een oude schuur. Het tuinhuis moest een ambachtelijke en ruige uitstraling hebben en het moest gebruikt kunnen worden als een verlengstuk van het kleine woonhuis, als een soort tuinkamer. Daarnaast diende het ook als schuur voor het opbergen van tuingereedschap en fietsen.

 inlandse douglas voor balken en planken eiken toognagels handgemaakt

We bouwden het tuinhuis helemaal van inlandse douglas. Het hout voor zowel de gebinten als voor het potdekselwerk bleef ongeschaafd zodat het er ruw uit bleef zien, alsof het al eerder gebruikt is geweest.

De gebinten werden in onze werkplaats gemaakt en in elkaar gezet met pen-gatverbindingen. De pennen zijn met de hand gemaakt van eikenhout. Ter plekke werden de gebinten overeind gehesen en op poertjes van friese geeltjes geplaatst.

gebinten van douglas gebinten met pen-gatverbinding gebint op gemetselde poer

Aan de achterzijde van de schuur werden twee grote schuurdeuren gemaakt waar eventueel ook nog de auto door kan. Op de achterste twee gebintbalken kwam een kleine vliering te liggen. Op de vliering biedt een raampje met luik uitzicht op de steeg achter het erf.

opgeklampte schuurdeuren zicht vanaf vliering naar voorgevel achtergevel van potdekselwerk met luik

De voorzijde van het tuinhuis grenst aan de tuin. Het dak heeft een overstek waaronder men kan zitten op druilerige dagen. Het overstek is niet afgetimmerd, je kijkt er tegen het pannendak aan. In de voorgevel kwam een smal hoog raam waar het licht door naar binnen valt. Verder is de voorgevel nog open gebleven, er wordt nog nagedacht over de deuren en een bijpassend kozijn.

raam voorgevel, zicht op woonhuis voorgevel tuinhuis met raam

Behalve met ongeschaafd hout is er ook veel gewerkt met oude bouwmaterialen. De vloer is betegeld met oude friese geeltjes, de dakpannen zijn hergebruikte oud-hollandse dakpannen en ook is hang- en sluitwerk hergebruikt.

bestrating met friese geeltjes 'ouderwets' hang- en sluitwerk, mooi en handig zwarte oudhollandse dakpannen

De buitenzijde is afgewerkt met zweedse natuurverf (moosefarg), die blijft ademen en de houtnerf mooi zichtbaar laat. Het resultaat is een mooi ambachtelijk tuinhuis met een doorleefde en authentieke uitstraling. Het gebouw kan op verschillende manieren worden gebruikt. In de toekomst komt er nog een houtkachel in en wordt de voorgevel met deuren dichtgezet.

 dakbeschot van douglas exterieur zwart geschilderd met natuurverf interieur tuinhuis

tuinhuis interieurachtergevel aan steeg