Restauratie vloer Teylersmuseum

Het Teylersmuseum in Haarlem is het oudste museum van Nederland. Het is in 1784 geopend als museum voor kunst en wetenschap en werd gebouwd in opdracht van Pieter Teyler, met als doel kennis toegankelijk te maken voor alle mensen. Het museum heeft dan ook een zeer gevarieerde collectie van uitvindingen uit de 18e en 19e eeuw, fossielen, mineralen, historische boeken, prenten en schilderijen. Het interieur is nog volledig authentiek, nergens anders ter wereld is een museuminterieur uit de 18e eeuw zo goed bewaard gebleven.

   

De belangrijkste en oudste ruimte van het museum is de Ovale Zaal. Deze ruimte is eind 2010 gerestaureerd. De betimmering is opgeknapt, de deuren en omlijstingen van de boekenkasten zijn hersteld en opnieuw afgewerkt en de vitrines werden gerestaureerd. Ook de originele grenen vloer is gerestaureerd, door Laurenshout. Een grote en ingewikkelde opdracht die in januari 2011 werd afgerond.

Een deel van de vloerdelen is eruit gehaald en vervoerd naar onze werkplaats in Oldehove. Daar zijn de vloerdelen hersteld of aangeheeld en schoongemaakt. Sommige vloerdelen waren niet meer te redden en werden vervangen door 'nieuwe' grenen delen van oud hout. We gebruikten oud hout dat zoveel mogelijk lijkt op de originele vloerdelen. De oude en nieuwe delen legden we uit in de werkplaats om te kijken of ze goed aansloten.

  

  

Vanaf 18 oktober werden de gerestaureerde vloerdelen weer teruggelegd. Ter bevestiging werden extra latten tegen de balken bevestigd, en onder alle verbindingen zijn latten aangebracht ter versteviging. De zijvlakken van de zaal werden ter plekke gerestaureerd en schoongemaakt.

  

  

Vanaf eind november werd de vloer op de gaanderij (1e etage) en het trapbordes gerestaureerd. De gaanderijvloer is net als de begane grond van grenen, het trapbordes is van eikenhout.

  

   

Half januari 2011 waren we klaar en lagen de vloeren er weer mooi bij, alsof ze er altijd zo hebben gelegen.