Douglashuis in Soest

douglas (oregon pine) delen, ongeschaafdVoor een nieuw bijgebouw in Soest  wilde de opdrachtgever graag inlands hout gebruiken. In overleg met hem en architect Hans van der Wiele (Quest architectuur) kozen we voor inlandse douglas, een duurzame houtsoort die in goede kwaliteit leverbaar is en voor allerlei soorten timmerwerk is te gebruiken. In voorraad hadden we een grote partij van lange delen, afkomstig van landgoed Schovenhorst (Putten).

In eerste instantie leverden we het hout voor het potdekselwerk, de windveren en waterborden en de staander onder het afdak (met pen-gatverbinding), foto links en midden.Naar het ontwerp van de architect werd door ons ook de makelaar handmatig gemaakt. Nu staat hij te prijken op het huis.

potdekselwerk van douglas staander van douglas met pen-gatverbinding makelaar van douglas, handgemaakt

Omdat er geen timmerfabriek is die nog opgeklampte deuren maakt op de ‘ouderwetse’ ambachtelijke wijze, kregen we vervolgens de opdracht in onze werkplaats de buitendeuren te maken. Volgens de traditionele manier gemaakt, maar wel voorzien van moderne sloten en kierdichting. Ook de voordeur werd door ons gemaakt.

voordeur van douglas   opgeklampte buitendeuren van douglas

Het hout was van zo’n mooie kwaliteit, dat ook de vloeren binnen van douglas werden gemaakt, van brede delen. Vloeren die te mooi waren om er vloerbedekking overheen te leggen, dus hebben we ze met hardwax olie afgewerkt. Ook het rooster van de convectorput maakten we van douglas, zodat het mooi in de vloer kon worden verwerkt. Tot slot kreeg de ruimte op de begane grond een wandbetimmering van douglas, die daarna werd geschilderd. 

 

Het resultaat: een fraai bijgebouw dat goed past in de bosrijke omgeving. De wijze van bouwen was een mooie combinatie van ambachtswerk en moderne technieken, wat  uiteindelijk een milieubewust huis opleverde. En het huis is een pleidooi geworden voor het gebruik van inlandse douglas.