Restauratieproject

 rijksmonument in De Rijp

Dit arbeidershuisje uit 1880 (rijksmonument) in De Rijp is door ons geheel gerestaureerd en verbouwd. Er was decennialang niets aan gedaan, behalve de aanleg van centrale verwarming en douche in de jaren ’60. In het huis had een gezin met 8 kinderen gewoond, op een oppervlakte van zo’n 80 m2!

Na onderzoek bleek dat de oorspronkelijke houtskeletconstructie door allerlei ingrepen behoorlijk was aangetast. De gebinten hadden een forse afmeting (30/40 cm) en waren duidelijk veel ouder dan het huis. Ze waren zwaar beschadigd: van elk stel was een staander weggezaagd, waardoor de constructie van het huis nogal was verzwakt. Herstel was echter goed mogelijk, en met de fundering was niets mis. Hoewel het huis was uitgewoond en er sprake was van lekkage, was het pandje de moeite waard om te worden opgeknapt. We zagen er veel mogelijkheden in om er een sfeervol huis van te maken voor 2-3 personen.

Uitgangspunten voor de verbouwing waren:

 

Dak en zolderetage

Op de zolderetage waren vier houten kamertjes met ingebouwde bedden getimmerd, deze werden geheel gesloopt. De constructie van het dak bestond uit drie kapspanten die nog in goede staat waren. De gordingen daarintegen moesten worden vernieuwd, evenals het dakbeschot, zodat het pand waterdicht kon worden gemaakt.

oude situatie: één van de zolderkamertjes met ingebouwde bedden oude situatie: zolderverdieping na slopen van kamertjes

De bestaande oudhollandse dakpannen werden na vernieuwing van het dak hergebruikt, zodat de authentieke kleur en patina van het dak behouden bleef. We kozen voor het inbouwen van dakvensters (Veluxramen) zodat het dakvlak niet onderbroken werd, maar er wel meer licht binnenkwam.

 verbouwing: vernieuwen gordingen en dakbeschot verbouwing: nieuw dakbeschot en panlatten verbouwing: hergebruik van oude Oudhollandse dakpannen

Het dak werd aan de binnenzijde geïsoleerd en deels afgewerkt met gipsplaat en deels met een houten betimmering. De spanten werden van verf ontdaan.  

De vloer van de zolderetage was grotendeels rot en aangetast, met overal gaten voor leidingwerk. De vloer boog ook door, omdat de oplegging van de vloerbalken op de muurplaat minimaal was uitgevoerd of zelfs was verdwenen. Ook werden de gevels onevenredig belast. Na het slopen van de vloer hebben we allereerst de oplegging van de vloerbalken verbeterd en extra balken aangebracht om de draagkracht te vergroten. Daarna hebben we een nieuwe vloer gelegd van oude, tapse grenen delen. Na het schuren leek het alsof deze vloer er altijd al had gelegen.

verbouwing: vernieuwen zoldervloer met oude delen nieuwe situatie: ruime en lichte zolderetage met kapspanten in zicht 

Benedenverdieping: woonkamer, hal en trap

De woning ligt aan een oude dijk, waardoor er een hoogteverschil is in de begane grondvloer. De entree met trap, de gang en de woonkamer liggen hoger dan de keuken en zijkamer. De benedenverdieping was opgedeeld in kleine vertrekken en een lange gang, waar weinig daglicht binnen kwam. Het geheel was nogal benauwend. Besloten werd om de wand tussen woonkamer en keuken te slopen, zodat er één ruimte ontstond waarbij het hoogteverschil toch de ruimte in tweeën verdeelde, in keuken en woonkamer. De oude gebinten werden hersteld door van oude balken ‘nieuwe’ staanders te maken (foto rechtsonder). In de open ruimte werden de enorme gebinten gezichtsbepalende sfeervolle elementen.

oude situatie: zicht vanuit de keuken naar gang, tussenwand naar woonkamer oude situatie: keuken verbouwing: wand tussen keuken en woonkamer gesloopt, nieuwe staander in zicht

De oude vloer (enorm brede grenen delen) van de woonkamer hebben we voorzichtig uitgenomen, waarna we de balkenlaag konden repareren en een ondervloer met isolatie aanbrengen. Daarna restaureerden we de oude vloer en legden deze terug, waarbij meteen ook een convectorput voor het raam werd aangebracht.

verbouwing: vloerbalken gerestaureerd en geëgaliseerd verbouwing: restauratie oude vloerdelen

De nieuwe wand tussen kamer en halletje werd dubbelwandig van houten delen gemaakt, waardoor er één geheel ontstond met de gebintbalken en de oude deuren. De deuren kwamen uit het pand, maar zijn ontdaan van hardboard platen die erop waren gespijkerd. Overal werden bovenlichten aangebracht boven de deuren, zodat er zoveel mogelijk daglicht kon toetreden.

verbouwing: nog ongeverfde houten tussenwand, aansluitend op gebint, met bovenlicht nieuwe situatie: tussenwand geverfd, gebinten in zicht nieuwe situatie: deur naar werkkamer, oude deur met nieuw bovenlicht en gebintstijl

 houten topgevel met versierde makelaar

Benedenverdieping: keuken en werkkamer

Voor de keuken hebben we gebruik gemaakt van bestaande onderdelen aangevuld met nieuwe elementen. De kastdeurtjes kwamen oorspronkelijk van een kast op zolder, het ladenblok is uit de oude keuken, maar de frontjes zijn door ons voorzien van zink. Het aanrechtblad is van terrazzo en komt bij een handelaar in oude bouwmaterialen vandaan. Het gedeelte dat haaks op het aanrecht staat, is gemaakt van oud grenen. In combinatie met een strakke witte vloer, glazen spatplaten en een hoge achterwand zonder bovenkastjes ontstond er zo een mix van oud en modern, een verrassend ruime keuken die goed paste in het pand.

nieuwe situatie: blik op de keuken vanuit woonkamer nieuwe situatie: keuken van hergebruikte materialen nieuwe situatie: blik vanuit keuken naar woonkamernieuwe situatie: oude ladenkast met nieuwe zinken frontjes

Naast de keuken werd de voormalige ouderslaapkamer verbouwd tot werkkamer, waarbij de gebinten werden hersteld. De hoogte van de kamer werd volledig benut voor het bouwen van een plafondhoge boekenkast.

Na het interieur werd het exterieur opgeknapt: de voorgevel werd opnieuw gepleisterd en het schilderwerk werd opnieuw gedaan. Resultaat: een sfeervol oud huis in een eigen stijl, die harmonieert met de historie van het pand.

nieuwe situatie: hoge boekenkast van metalen frame met houten kaasplanken nieuwe situatie: blik op woonkamer nieuwe situatie: woonkamer met houten gebinten en oude houten vloer

nieuwe situatie: doorgang naar halletje en trap nieuwe situatie: mix van oud en modern design wastafel met strakke kraan