Dakconstructie

Dakopbouw Amsterdam

In Amsterdam maakten we een dakopbouw van inlands hout op een pand uit de negentiende eeuw. Er is gekozen voor houtskeletbouw, omdat door het geringe gewicht van een houtconstructie de muren en fundering het minst worden belast. Het hout werd in onze werkplaats gezaagd en geschaafd. Alle onderdelen van het houtskelet werden in de werkplaats op maat gemaakt en genummerd, en vervolgens ter plekke in elkaar gezet. Zo deden ze dat vroeger al, een beproefde werkwijze.

houttransport vanaf werkplaats detail houtconstructie detail houtconstructie op dak

De constructie is opgebouwd met grenen balken, plafondbalken en dakbeschot is van douglas en de buitenbetimmering van lariks. De opbouw is in overleg met een constructeur met stalen pennen verankerd in de dragende muren van het pand. De kozijnen, raamkozijnen en deur zijn gemaakt van robinia, duurzaamheids- klasse 1-2, vergelijkbaar met de tropische hardhoutsoort merbau.

De ramen zijn voorzien van dubbelglas. Het grote raam naast de buitendeur is extra dik dubbelglas, 20 mm. Het binnenraam bij het trapgat is van veiligheidsglas.

buitenbetimmering van lariks, kozijnen van robinia buitendeur van inlandse robinia achtergevel

De bewoners werkten de buitenkant af met grijze beits voor de betimmering en witte dekkende verf voor deuren en kozijnen. Binnen werd het plafond wit gebeitst en de balken kregen een transparante lak, waardoor ze mooi uitkomen tegen het wit.

geschilderde buitendeur met grijs afgewerkte betimmering  binnenwerk dakopbouw plafond van douglas balken met profielrandje

 dakopbouw Amsterdam, nog niet geheel afgewerkt