restauratie vloer

Restauratie en Isolatie van oude boerderijvloeren

In boerderijen liggen vaak mooie doorleefde houten vloeren, die meestal gemaakt zijn van grenen vloerdelen.Wanneer het nog de originele vloerdelen zijn, zijn ze vaak taps gezaagd, zodat er zo min mogelijk hout verloren ging. Door het krimpen en uitzetten van het hout zijn er doorgaans kieren ontstaan tussen de delen. Ook zijn soms de mes en groefverbindingen versleten. Omdat de vloeren niet geïsoleerd zijn, voelt de vloer koud en tochtig aan.

Het is mogelijk om zo'n oude vloer te behouden door deze te restaureren en tegelijkertijd de vloer te isoleren. U ziet hier een voorbeeld van een vloer in de woonkamer van een oude boerderij, nabij Niehove (Groningen). 's Winters was de vloer erg koud, en de woonkamer werd daardoor weinig gebruikt. De vloerdelen waren nog grotendeels intact.

boerderijvloer van de originele vloerdelen     oorspronkelijke boerderij vloer voor isolatie

Isolatie over de oude vloer heen zou niet alleen zonde zijn van de oude vloer, maar het zou ook gevolgen hebben voor de hoogte van de plinten (mooie oude hoge plinten) en de deuren. Bovendien werkt isolatie onder de vloer beter, en kun je meteen ook even de situatie onder de vloer opnemen.

Wij hebben de vloerdelen er heel voorzichtig uit gehaald. De vloerbalken waren nog goed, maar steunden niet meer overal stevig op stenen poertjes. Dat werd verholpen, zodat het draagvermogen van de balken weer werd hersteld. Daarna legden we een ondervloer van platen Isolair (milieuvriendelijke houtvezelplaten), waarop een isolatielaag werd gestort van cellulose. Door de ondervloer is het isolatiemateriaal onbereikbaar voor ongedierte! Waar nodig werden mes- en groefverbindingen gerepareerd of vernieuwd.

voorzichtig uithalen van vloerdelen  kruipruimte onder de originele boerderijvloer

herstel van poertjes onder de vloerbalken is soms noodzakelijk ondervloer van Isolair en vloerisolatie met celluloserestauratie van mes en groefverbinding van oude vloerdelen

Tot slot werden alle vloerdelen weer op hun plek terug gelegd. Resultaat: een doorleefde houten vloer, op milieubewuste wijze geïsoleerd en gerestaureerd.

doorleefde boerderijvloer: gerestaureerd èn geisoleerd met behoud van de uitstraling